perafita

Superfície 18,5 km²
Altitud 754 msnm
Població (2010[1])
• Densitat
396 hab.
21,41 hab/km²
Perafita és un  poble del lluçanès envoltat de boscos on podrem gaudir de la natura.

"Perafita" prové del llatí "Pedra Ficta", que etimològicament vol dir "pedra-fita."

L'any 909, quan surt esmentat el poble com a límit de la parròquia d'Olost, però l'església de Sant Pere no és esmentada fins al final del segle XI. Cap a l'any 1300, la població es va anar aglutinant al voltant d'aquesta església romànica. Perafita cresqué notablement en el transcurs del temps i es convertí de gran vigria comercial i artesanal.

Festes i fires de la Candelera (2 de febrer): ha esdevingut tradició la cercavila (o passant) al matí, i a la tarda les grans cures de cavalls al camí de can Carbó.
Festa Major de Sant Pere (29 de juny): es fan diverses activitats, una de les mes consolidades es el Torneig de futbol sala de Sant Pere.
Aplec de Santa Margarida (tercer cap de setmana de juliol)
Església parroquial de Sant Pere

Església parroquial de Sant Pere

La primitiva església parroquial, també dedicada a Sant Pere, era romànica, probablement construïda al segle XI. D'aquesta església només en resta el timpà, que es guarda a l'interior. Al segle XVI estava molt deteriorada i segurament s'havia fet petita per al servei dels fidels de Perafita. Per això s'encomanà un projecte de construcció d'una nau lateral.

Continuar llegint

Altres llocs virtuals