Santuari de Bellmunt

Santuari de Bellmunt

El santuari de la Mare de Déu de Bellmunt es troba en el punt més alt de la serra de Bellmunt , a 1.246 m d'altitud sobre el nivell del mar.

Aquesta serra, orientada d'est a oest, pertany als primers contraforts del Prepirineu català i des dels seus cims es contempla la Plana de Vic, al sud, i una sèrie de cadenes muntanyoses que culminen al nord amb el massís de Rasos de Peguera, la serra del Cadí i els cims de Pedraforca i Puigmal.

Es pot accedir des de Sant Pere de Torelló, terme municipal al qual pertany, per una carretera asfaltada construïda entre 1975 i 1985.

Santuari de Bellmunt
En el segle XI, el comte de Besalú, Bernat i Talaferro, cedeix el castell de Sa Regany, situat en aquest mateix lloc, al seu fill Guillem. És la primera menció d'una construcció, les restes encara es troben davant del santuari actual, i que formava part d'una línia de defensa que comprenia els castells de Sa Regany, Curull i Besora.

El castell va ser abandonat un cop perdut el seu valor estratègic, i el 1240 es fa menció per primera vegada del santuari, tot i que el 1219 ja se sap de l'existència d'una capella dedicada a la Mare de Déu de Bellmunt (Beatae Mariae de pulchra Monte) . El 1392 es parla per primera vegada d'ermitans que fan col.lectes; el 1554 celebren una missa cada diumenge i el 1557 s'amplia la capella i es construeix un habitatge per l'ermità i un alberg. Al llarg dels anys pateix diverses profanacions (1822, 1835 i 1936) i diversos destrosses causades per les inclemències del temps, fins que, el 1982 la Diputació de Barcelona emprèn les reformes que han donat lloc a l'actual santuari, hostal i restaurant.

La imatge que es conserva de la Verge és una estatueta d'alabastre pintat de 22 cm. També rep el nom de Mare de Déu de les alades , per les bandades de formigues alades que pugen a finals d'estiu a morir al santuari.
Com arribar-hi: Fageda de la Grevolosa / Sant Pere de Torelló / Osona