Skip to main content

Sant Tomàs de Riudeperes

Sant Tomàs de Riudeperes

Sant Tomàs de Riudeperes Canònica augustiniana i més tard convent franciscà del municipi de Calldetenes (Osona) i antiga parròquia de Sant Martí de Riudeperes.

Existia una església de Sant Tomàs el 1086, dita a l'origen de Sant Tomàs de Puig-oriol. Vers el 1095 els cavallers de la casa forta de Riudeperes, situada prop de l'església de Sant Tomàs, la reedificaren i, després de fer-la consagrar, l'uniren en qualitat de pabordia o filial a la canònica de Santa Maria de Lledó. Els cavallers Riudeperes i Altarriba foren els seus protectors i dotaren àmpliament la petita comunitat, que sempre depengué de Lledó, composta d'un prior o paborde, dos canonges i dos preveres beneficiats.Caigué en greu decadència entre el 1411 i el 1476, i arribà a trobar-se en ruïnes el monestir i el claustre. El 1560 fou secularitzada i l'adquirí el bisbe de Barcelona, Jaume Caçador, que reedificà el claustre i l'antic monestir i hi fundà un convent franciscà que fou destinat a col·legi dels framenors franciscans de la província de Catalunya (1560-1821). Entre el 1860 i el 1870 fou un seminari de missioners franciscans del Perú.

El 1901 s'hi establiren els pares camils, que hi tingueren el seu seminari, fins que el 1971 passà a col·legi de persones que pateixen una deficiència mental de la comarca d'Osona. En resta l'església del s XI, un bonic claustre renaixentista i altres dependències cobertes amb nerviacions gòtiques, obra dels Caçador.

Sant Tomàs de Riudeperes

Com arribar-hi: Sant Tomàs de Riudeperes / Calldetenes / Osona